Koncept

StreetSigners’ koncept er helt enkelt: Vi lærer dig tegnsprog – på en sjov måde! Kald det infotainment. Kald det edutainment. Kært barn har mange navne. Det, vi laver, er en blanding af at brande dansk tegnsprog, en informationsbase, en ordbog og E-learning. Vores ædleste formål er at kompensere for kommunikationskløften og at skabe mere kommunikation mellem døve og omverdenen og dermed bygge broer mellem den døve og den hørende verden. Vi vil gøre tegnsprog sexet – ovre i USA er ASL (American Sign Language) den 4. mest populære fremmedsprog – hvorfor ikke det samme i Danmark?

Tanken bag vores tegn
Det er vigtigt at understrege, at vi ikke er nogen decideret ordbog, da ingen af os er lingvister – vi snupper blot et udsnit af “gadebilledet indenfor dansk tegnsprog og deler det med verden. Dansk Sprognævn bruger to hovedprincipper for dansk retskrivning, nemlig traditionsprincippet og sprogbrugsprincippet. Traditionsprincippet går ud på at ord og ordformer skrives efter den gældende praksis, dvs. den gældende retskrivningsordbog, og det betyder at stavemåderne af det eksisterende ordforråd principielt ligger fast, bortset fra justeringer som følge af sprogbrugsprincippet.  Sprogbrugsprincippet går ud på at ord og ordformer i dansk skrives i overensstemmelse med den praksis, som følges i gode og sikre sprogbrugeres skriftlige sprogbrug Det er sprogbrugsprincippet, vi går efter her på StreetSigners. Hvis I gerne vil finde gennemresearchede tegn, som mere er efter traditionsprincippet, kan I tjekke tegnsprog.dk ud. De kan noget, vi ikke kan – og omvendt.

Kort historie
StreetSigners-ideen udsprang som en eksamens-relateret overspringshandling fra  IT Universitetet i 2010. Mette Bertelsen, der selv er døv, havde flere gange oplevet et behov for at kunne henvise sine nye, hørende venner til et site, der på en god måde informerer hørende om døve – og giver redskaber til tegnsprog og generel kommunikation. For hun har oplevet mange, mange af de samme spørgsmål – igen og igen. Og igen. Så hvorfor ikke samle alle oplysninger sammen et sted?

Mette fik til at starte med lokket sine veninder til at vise forskellige tegn  og fik fotograf Tomas Kold Erlandsen til at tage billeder af Maria og André, der stadig pryder bannerne. Torsten Guhle var frisk på at lave logo’et og blev hurtigt, sammen med Mette Bertelsen, primus motor på projektet StreetSigners, med fokus på det visuelle.

Og så greb projektet hurtigt om sig, og der var fra starten en stor opbakning fra andre døve, der helt bestemt også kunne bruge StreetSigners til at informere deres egne hørende venner om døve og tegnsprog. Linket til StreetSigners blev sendt videre via sociale medier og det hele greb meget hurtigt om sig. Det var i maj 2010. Og det hele blev startet på et budget på kr. 0,- og kører fortsat non-profit. StreetSigners er et klart bevis på, at det er den gode idé og passionen, der driver værket.