Mundhåndsystemet

Mundhåndsystemet (forkortelse: MHS) stammer fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor en forstander på Nyborgskolen (tidligere døveskole) Georg Forchhammer, opfandt systemet for at kunne fremhæve lydsproget visuelt.

MHS er baseret på 14 forskellige håndstillinger, som varierer efter håndled-, finger- og mundstilling.

Når man vil udføre MHS, skal man kun bruge sin ene hånd. Grundstillingen består af en lukket håndform som opretholdes ca. 20 cm væk fra brystet (den mest behagelige stilling), derfra skal stillingen bevares under brug af MHS. Det vil sige, at man ikke skal flytte hånden op foran hovedet eller for langt væk fra kroppen, idet den anden person let skal kunne aflæse mundbevægelserne, samtidig med at personen aflæser MHS.

Grundstillingen er udgangspunktet. Grundstillingen anvendes til alle vokaler (A, E, I, O, U, Y, Æ, Ø og Å) og konsonanter som B, J, og V. For at kunne se, hvilket bogstav der er tale om, skal man mundaflæse personen samtidig, og derfor er det vigtigt, at grundstillingen bevares.

Se videoer med grundstillingen hos Tegnstuen.

Skærmbillede 2015-09-22 kl. 13.50.39

MHS skal simulere lydsproget visuelt. Med det menes der, at man ikke skal stave sig gennem sætningerne, men i stedet simulere talelydene. Derfor visualiserer MHS også det, når lydene er stumme eller har bløde endelser. Fx udtales ”H” i ”Hvad” stumt, således at man udfører ’Vad’, samtidig med at man afslutter ordet med en håndform, som repræsenterer den bløde endelse, i dette tilfælde ”d”.

Mange tegn fra i dansk tegnsprog stammer fra MHS og anvendes som en naturlig og integreret del af sproget. Det er helt almindelige tegn som ”nej”, ”hvem”, ”tak” og ”er”.

Generelt er det lettere at udføre MHS end at aflæse det. Derfor er der mange unge døve, som slet ikke bruger MHS. Unge døve vil hellere stave ordene frem for udtale dem ved hjælp af MHS. De døve, der bruger MHS er typisk døve, der kommer fra årgang 1970 eller ældre årgange og døve som er nyeste generation af døve familier.

Kilde:
– Engberg-Pedersen, Elisabeth “Lærebog i tegnsprogs grammatik”
– http://www.hoerelse.info/index.dsp?page=611