Dette websted opdateres ikke længere.

Sådan gør du trin for trin

I denne guide tager vi dig i hånden og fortæller dig hvordan du allerbedst kan få udbytte af vores mange tegnsprogstutorials.

20111006_0215

Noget af det allerførste du skal lære er alfabetet på dansk tegnsprog. Vi kan kun råde dig til at få styr på det med det samme. Det er helt vildt nyttigt, fordi så har du altid noget at falde tilbage på. Hvis du mangler et tegn, kan du stave ordet, og så tør vi vædde på, at din døve ven viser dig, hvordan du så siger tegnet. I en snæver vending kan det også gå an, at du nøjes med at sige det første bogstav i ordet – for mange døve kan godt regne det ud – for eksempel “C” for en “computer”. Men husk; brug det kun i en snæver vending – det må ikke gå hen og blive en vane. For det er ikke dansk tegnsprog at stave sig gennem en konversation lige meget hvor hurtig du er og hvor skrap du er med fingrene.

Gå til alfabetet.

Tal – godt at kunne
Vi anbefaler også, at du starter med at lære at sige tallene på dansk tegnsprog. Tallene er logiske, hvis du tænker over det. Du skal være særligt opmærksom ved 11, 22, 33, 44, 55, 66, 77, 88 og 99 – kendetegnende for dem er, at de tegnes med en mere elegant, fejende bevægelse. Har du styr på tallene, bliver det nemt at angive f.eks. tid – f.eks. “Vi mødes om 2 timer” eller mængde – f.eks. “Jeg vil gerne have 8 frimærker” og så kan du også med stor fordel bruge fingrene, når du sidder og tæller for dig selv.

Gå til taltegnene.

Peg og naturlige tegn
Og nu skal vi til at have hænderne op. Noget af det mest basale i dansk tegnsprog er at pege. Ikke af andre, men for at markere, hvad du taler om. På den måde kan du referere til hvem eller hvad du taler om. Et godt eksempel er tegnene for ansigtet og kroppen – du peger simpelthen.

Gå til ansigtet.
Gå til kroppen.

Tænk i billeder
Har du tænkt over, hvilke tegn, du i forvejen kan? Dansk tegnsprog har mange tegn, der er meget naturlige. Prøv f.eks. at forestille dig, hvordan du skulle signalere “at drikke”, “at ryge”, “at sove” og så videre?

Det er lige præcis denne tankegang, du skal arbejde videre med, når du lærer dansk tegnsprog. Det helt særlige ved dansk tegnsprog er, at du med dit ansigtsudtryk og tempo kan udtrykke en mening i, hvor hurtigt eller langsomt det kan gå. F.eks. når du rider. Du kan galoppere hurtigt hurtigt afsted, og du kan ride langsomt mens du nyder omgivelserne. Samme tegn, men forskellige ansigtsudtryk og suppleret med forskellige tegn. Her er nogle eksempler:

Gå til bevægelser.

Vigtige mursten til at bygge sætninger op på
Nu bliver vi lidt mere avancerede. Har du tænkt over, hvor vigtige hv-ord er? Man kan faktisk næsten ikke spørge om noget uden at bruge et hv-ord. Og hvis du har et temmelig begrænse tegnforråd, så kan du godt klare dig med tegnet for dit hv-ord og så pege. Nogle af tegnene er logiske, andre skal du huske. Har du styr på hv-ordene er du allerede kommet langt i samtalen – især hvis du også har håndalfabetet på plads.

Gå til hv-ord.

I cirka samme familie er modalverberne – du ved, dem, man lærer på tysk – må, kan, skal, vil og så videre. De er temmelig nyttige for at sætte sætninger sammen, så de giver mening. Du kan se eksempler fremført af Lea. Hun viser dig også, hvordan man siger det modsatte: Må ikke, skal ikke, kan ikke osv. Som du kan se, er der nogle sammensætninger, der bliver nye, selvstændige ord – og andre, hvor man beholder de to ord hver for sig.

Gå til modalverber.

Det at pege er som sagt en vigtig del af dansk tegnsprog. Man peger simpelthen i stedet for at forklare, at hatten ligger oven på hylden. I stedet for siger du: ”Hylden (peg) hatten på”. Men der er alligevel enkelte forholdsord som du kan tegne.

Gå til forholdsord.

Konversering
Her har du nogle tegn, der er meget rare at kunne for at udveksle de allermest almindelige høflighedsfraser.

Gå til hilsener.

Gå til det første møde.

Tidsangivelser
Når du kommunikerer, kommer du ikke udenom at skulle angive tid. Her er nogle eksempler, som er rigtig rare at kunne. Sådan kan du jo også sige “vi ses i morgen”.

Gå til døgnet.

Gå til ugedage.

Gå til måneder.

Basis kommunikation
Endelig er der nogle basistegn, som er meget rare at kunne:

Farver

Følelser

Familie

Nu skulle du gerne være udstyret med den mest nødvendige dansk tegnsprogs-survival-kit.